Ana sayfa Uncategorized BUROKOLİNİN FAYDALARI

BUROKOLİNİN FAYDALARI

73
0

Sülforafanın dejeneratif eklem rahatsızlığı osteoartrit (kireçlenme) hastalığını yavaşlattığı ve hatta gerilettiğini, kan şekerinin damarlarda ve dokularda yol açtığı hasarları azalttığını gösteren bilimsel çalışmalar vardır.

Brokoli sindirim sistemini güçlendirir

Brokoli gibi doğal lifli besinler yiyecekleri tüketmek, bağırsak sağlığını destekler, kabızlığı önler, insülin duyarlılığını arttırır ve kolon kanseri riskini azaltır. Ayrıca bağışıklık sistemini korur ve iltihaplanmayı önlemede rol alır. Uygun lif, safra ve dışkı yoluyla günlük toksin atılımı için çok önemli olan düzenliliği destekler.

Brokoli

Brokoli sindirim sistemini güçlendiren pek çok mineral içerir

Brokoli içinde bulunan magnezyum ve vitaminler asitliği iyileştirir, besinlerin uygun sindirimi ve emilimini kolaylaştırır, iltihabı azaltarak mideyi rahatlatır. Brokolide bulunan kemferol bileşiği bağırsaklarda sağlıklı bakteri düzeylerini korumaya ve mide astarını sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

Brokoli kalp sağlığını korur

Brokolide bulunan antioksidanlar genel kalp krizi riskini azaltır ve kalp sağlığını destekler. Sülforafan ve glukorafanin bileşikleri bağırsaktaki safra asitlerine bağlanarak kötü kolesterol (LDL) seviyelerini azaltır ve kalbin normal çalışmasına destek olur. Yükselmiş, “kötü” kolesterol ve trigliserit düzeylerinin kalp hastalığı için yarattığı olumsuz risk faktörlerinin önlenmesinde etkindir. İçerdiği bol miktarda potasyum ve C vitamini oksijen yetersizliğine bağlı oluşan kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur.

Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler

Kan şekerini düzenler, anemiyi önler

İçeriğinde bol miktarda krom bulunan brokoli, sağlıklı insülin salımına yardımcı olur ve böylece kan şekeri kontrolünü düzenler. Brokoli filizlerinin tip 2 diyabetik hastalarda insülin dengesini düzenlediği ileri sürülmüştür. Brokolide bulunan, kükürt ve amino asitlerin varlığı (C vitaminiyle birlikte) brokoliyi çok iyi bir kan temizleyici ve ürik asit gibi serbest radikaller ile toksinlerin atılmasına yardımcı bir besin yapmaktadır. Brokoli, kan dolaşımını rahatlatır ve libidoyu yükseltir. Demir ve protein açısından zengin olan brokoli anemi gelişimini önler ve anemi sorunu olanlar için çok faydalıdır.

Brokoli bağışıklık sistemini güçlendirir

Brokoli gibi faydalı sebzelerden günde bir porsiyon tüketiminin yaşlanmayı yavaşlattığı ve bununla ile ilişkili zihinsel gerilemeyi önlediği bazı bilimsel araştırmalarda ileri sürülmüştür. Brokoli, içinde bulunan kuersetin insülin duyarlılığı kaybı, kilo alımı ve fiziksel aktivitede düşüş gibi tipik yaşlanma etkilerini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirirve enerji üretimi kaybını telafi eder. Brokoli içinde bulunan Sülforafan da yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Brokoli göz sağlığını korur

Brokolide bulunan bileşik ve vitaminler göz sağlık için çok faydalıdır. Lutein ve zeaksantin yaşa bağlı göz rahatsızlıklarının önlenmesi ile ilişkilidir. A vitamini eksikliği gece körlüğüne neden olabilir ve brokoli vücutta A vitamini haline dönüştürülen beta-karoten içerir.

Bu maddeler, gözlerin maküler dejenerasyonu ve kataraktlara karşı korunmasını sağlarken radyasyonun neden olduğu hasarı da onarırlar. Yapılan bir araştırma brokoli’nin beta-karoten bakımından zengin içeriğinin Amyotrofik Lateral Sklerozun (ALS) hastalığına yakalanma olasılığını azalttığını göstermiştir.

Brokoli cilt sağlığını korur ve cildi gençleştirir

Bol miktarda C vitamini içeren Brokoli, bağışıklık sistemi destekler ve alerji belirtilerini önler. C vitamini, cilt için ana destek sistemi olan kolajen oluşumunda gereklidir. Brokoli içerisindeki biyoaktif bileşikleri cilt kanserine yol açan UV radyasyon hasarına karşı koruyucudur. A ve C vitaminleri sağlıklı saçlar için gereken vitaminlerdir. Bir fincan brokoli günlük C vitaminin ihtiyacının %84’ünü karşılar.

Brokoli suyu zayıflatır mı? Nasıl yapılır?

Brokoli suyu metabolizmayı hızlandırır, sindirim ve boşaltım sistemini canlandırır. Haşlanmış brokoli suyu içildiğinde iştahı kapar. Brokoli suyunun yapılışı şöyledir; Yarım kilo brokoliyi dallarına ayırarak yıkadıktan sonra derin bir tencerenin içine üzerini hafif geçecek şekilde su ilave ederek en fazla 5 dakika boyunca kaynatmaya bırakın. Brokoli suyu sabah saatlerinde içildiğinde istenen sonucu almanızı sağlayacaktır. Günde en çok 500 ml. İçilmelidir.

Hamileler brokoli tüketmeli mi?

Brokoli, hamile kadınlar için gerekli olan proteinler, kalsiyum, vitaminler, antioksidanlar, demir ve fosfor içerir. Folat (B9) ve kolin içeriği, folik asit eksikliği olan gebe kadınlar için önemli bir problem olan doğum kusurlarının önlenmesini sağlar. Bazı çalışmalar annenin yediği brokolinin bebeğin daha sağlıklı bilişsel gelişimini desteklediğini göstermiştir. Lif açısından zengin olduğu için hamilelik sırasında çok yaygın olan kabızlığın gelişmesini önler. Folat ve C vitaminiyle birlikte doğurganlığı ve sperm sayısını artırır.

Brokoli nasıl seçilmeli ve tüketilmelidir

Brokoli seçerken parlak yeşil mor kafaları, kompakt çiçek kümeleri ve sıkı sapları olan demetleri tercih edin. Brokoliyi saklamak isterseniz, yıkanmamış kafalarını silmeniz ve kâğıt havlulara sarmanız önerilir. En fazla 2-3 gün boyunca soğutabilirsiniz. Brokoliyi yemeden önce iyice temizlemek için sirkeli suda 10 dk bekletip bol suyla durulayın.

Brokoli, pişmiş veya çiğ olarak yenebilir, ikisi de sağlıklıdır fakat farklı pişirme yöntemleri sebzenin besin değerini azaltabilir. Besin değerini koruması için 5 dakikadan fazla bişirmeyin ve buharda pişirmeyi tercih edin. Buğulanmış brokolinin kolesterol seviyesini düşür ama maksimum fayda için bu değerli sebzeyi çiğ tüketmeye çalışın.

Başka bir çalışma brokoli filizlerinde bulunan bileşiklerin tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatma etkisini arttırmak için mide hassasiyeti bulunmuyorsa çiğ tüketimini önermektedir. Kızartma olarak tavsiye edilmez çünkü besin değerlerinin yarısı kaybolabilir. Çiğ brokoli hafif acı bir tada sahiptir. Belirli bir reseptör genine sahip olan insanlar, bazı lezzetlere karşı hassastırlar ve bu nedenle son derece acı ve tatsız bulabilirler.

Lezzetli Brokoli yemekleri

Brokoli Çorbası nasıl yapılır?

Malzemeler

  • Yarım kilo brokoli
  • 1 adet havuç, orta boy patates ve soğan
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı süt kreması ve tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un, Tuz ve karabiber

Yapılışı:  1.Temizlenip yıkanan brokoliyi, küp küp doğranan patatesi, dilimlenen havucu ve 4 parçaya böldüğünüz soğanı bir tencereye koyup üzerine su ilave edip sebzeleri haşlayın. 2.Beşamel sos için başka bir tencerede tereyağını eritip unu ekleyerek kavurun ve üzerine yavaş yavaş süt ilave ederek karıştırın. 3.Yumuşayan sebzeleri ve haşlama suyunun yarısını hazırlanan beşamel sosu üzerine ekleyerek blender ile ezin. Koyu olursa kalan haşlama suyuyla kıvamını ayarlayın. 4.Tuz ve karabiber ekleyerek 3-4 dk kaynatın. 5.Çorbaya süt kremasını ekleyip biraz daha kaynatın.

Brokoli Çorbası

Brokoli Çorbası düşük kalorili ve çok besleyicidir

NOT: Besin değerlerini kaybetmemeleri için sebzeleri eleğe koyup su kaynattığınız tencereye yerleştirerek buharda pişirebilirsiniz.

Brokoli yemeği nasıl yapılır?

Malzemeler

  • Yarım kilo brokoli
  • 1 adet kuru soğan patates ve havuç
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • 1 tutam nane ve Tuz

Yapılışı:  1.Tencereye zeytinyağı döküp ince ince doğradığınız kuru soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. 2.Havuçları ve patatesleri küp küp doğrayıp tencereye ekleyerek soğanla birlikte kavurmaya devam edin. 3.Salçaları ve nane ile tuzu ekleyin. 4.Üstlerini biraz geçecek kadar sıcak su ekleyip 10 dk pişmeye bırakın. 5.Yıkayıp doğradığınız brokolileri de ekleyip tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte tüm sebzeler yumuşayana kadar 10-15 dk daha pişirmeye devam edin.

Avokadolu Brokoli salatası nasıl yapılır?

Malzemeler

  • Yarım kilo brokoli
  • 1 adet avokado
  • 3-4 kaşık zeytinyağı
  • 1-2 diş sarımsak
  • Yarım limon ve Tuz
Brokoli yemek

Brokoli ile pek çok yemek yemek yapılabilir

Yapılışı:  1. Brokoliyi haşlayın. 2. Avokadonun kabuklarını soyup üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek çatalla ezin. 3. Haşlanan brokolinin üzerine hazırladığınız avokadoyu dökün. 4. Limon suyunu, ezilen sarımsakları, kalan yağı ve tuzu bir kapta karıştırıp avokadolu brokolinin üzerine ekleyip karıştırın.

Brokolinin yan etkileri nelerdir?

  • Kan inceltici (varfarin) ve coumadin kullananlar brokoli tüketmeden doktora danışmalı
  • Brokoli aşırı tüketilirse tiroit sorunu olanların durumunu olumsuz etkileyebilir. Tiroid yetmezliği (hipotiroitzm) olan kişiler kesinlikle tüketmemelidir.
  • Aşırı brokoli tüketen kişiler iyot değeri yüksek besinler tüketip dengeyi sağlamalıdır.
  • Eğer ishalseniz brokoli gibi yüksek lif içeren gıdalara bir süre ara vermelisiniz.
  • Günde 50 gramdan fazla brokoli yemenin yan etkileri olabilir. En sık rastlanan yan etkileri; gaz, mide ekşimesi, deri döküntüleri ve alerjidir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here